joi, 12 februarie 2015

Filme cu idei (1): Esylium




Undeva in viitor, bogatii se retrag intr-o statie (Elysium) unde traiesc vesnic, au spitale ce vindeca orice boala, in lux, fara criminalitate (spitalele invie si morti, asa ca n-ar avea sens), fara griji  . Pe scurt, o lume perfecta.
Intre timp, pe pamant, oamenii traiesc in niste ghetouri si muncesc in fabrici precum iobagii. Asistenta sanitara doar de baza. Pamantenii nu au voie sa urce pe statie in nici un chip, etc.Seara se pun si viseaza la cat de frumos ar putea fi pe statie precum viseaza musulmanul la cele 77 de fecioare.
Cei care trebuie sa coboare de pe statie pe pamant (directorii de fabrici) aucurse in fiecare seara spre statie.

Nu m-a impresionat filmul, sa zicem ca e ok de pierdut vremea.



Idee:
De-a lungul filmului empatizezi cu pamantenii, cum sunt ei oropsiti si asa mai departe. Iti pare rau de copiii care mor de foame, o fetita bolnava de leucemie ce nu mai are nici o sansa pe Pamant, un tip fortat de seful lui sa intre intr-o camera cu radiatii sub amenintarea concedierii, etc. Empatizezi pentru ca in esenta esti un om bun.

 Insa daca te gandesti mai bine, iti dai seama ca de fapt lumea in care traim este chiar a ceea ce se intampla acolo.
La scara mondiala, ai niste tari cu africani sau bangladeshieni care mor de toate bolile, de la raceala sau constipatie. Muncesc in fabrici pe un salariu lunar cu care nici nu poti sa iesi pana la buticul din colt. Si cu totii viseaza sa ajunga in America si Europa. si si pentru ei, din cauza banilor si a vizelor, si pentru ei e imposibil. Precum se incercau zboruri spre statie soldate cu doborarea navelor, tot asa si imigrantii mor de foame si sete in tiruri, sunt aruncati din vapoare la controale. 

"Si acum ce ai vrea? Sa ne umplem de indieni si de chinezi care sa ne ia locurile de munca? Sa primesc tiganul la mine in casa? Comunistule!"

Imediat incep sa ne vina idei cum ca noi suntem harnici, ei sunt lenesi. Eu am invatat, el a stat la soare. Sa nu mai faca atatia copii, unii mai radicali propun chiar sa fie sterilizati. Sa isi schimbe conducatorii, etc.

Dar astea sunt chestii ca cele ale avocatilor. Cand esenta este ca sunt oameni.Pentru cei evlaviosi, sunt fratii nostri.

Empatizam cu cei saraci si necajiti doar atata timp cat asta e gratis si nu ne afecteaza viata sau confortul in vreun fel. Dai un like&share la o poza cu copil bolnav.

Inima buna de copil ni se acopera de rautate pe zi  ce trece, precum  reactorul de la Cernobal de beton si plumb. "De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in Imparatia cerurilor".











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu